Imprimante 3D industriale
O companie chinezeasca ajunge sa fie prima care realizeaza constructii de diferite cladiri folosind imprimante 3D gigantice folosind tehnica de extrudare a materialelor de constructie.
Folosind 4 din aceste imense imprimante 3D, Yingchuang New Materials Inc. a fost capabila sa *printeze peretii a 10 din aceste structuri a cate o camera fiecare in numai 24 de ore si la un cost de numai 5000$/camera. Cladirea a trebuit sa fie lasata la rigidizat intr-o fabrica apoi a fost transportata si asamblata la locul coonstructiei.
Deocamdata cladirile realizate cu aceste imprimante 3D vor deservi spatiile de birouri intr-unul din parcurile industriale din Shanghai.
O demonstratie de constructie a zidurilor cladirilor facuta de Yingchuang New Materials Inc. cu una din aceste imprimante 3D poate fi vizionata aici:
Imprimantele 3D distribuite de WinSun Decoration Design Engineering au inaltimea de aproximativ 7m, latimea de 10m si lungimea de 40m.
Precum surorile lor de birou, aceste imprimante 3D folosesc o tehnologie de depunere controlata pe o suprafata (FDM -fused deposition modeling) a materialului in cadrul unui proces similar cel al extrudarii dintr-un sac de pasta.
Yingchuang New Materials a folosit cateva imprimante 3D pentru constructia a intregii acestei cladiri, mai putin acoperisul.
Cladirea a fost *imprimata intr-o fabrica, apoi a fost asamblata pe teren.
Folosind un model facut in prealabil sub AutoCad, un calculator controleaza bratul de extrudare a betonului care a fost tratat cu agenti speciali de intarire pentru ca fiecare strat sa se intareasca suficient cat sa-l poata sustine pe urmatorul.
Cladirile sunt construite pe bucati in fabrica chinezeasca, pe rand cate un perete. Bucatile sunt asamblate ulterior la locatia de constructie.
O privire mai atenta asupra peretilor ce se monteaza ne dezvaluie straturile de depunere din timpul *imprimarii 3D.
Dealtfel insasi intreaga fabrica chinezeasca a fost construita folosind imprimante 3D si a durat numai 1 luna, conform spuselor fondatorului si presedintelui acestei companii Ma Yihe.
Yingchuang nu e prima firma ce foloseste imprimante 3D pentru crearea structurilor, ideea nu e noua, totusi ea a fost prima care-a demonstrat cu succes tehnica construirii a multiple cladiri intr-o singura zi.
Cu mai multi ani in urma, cercatatori de la Universitatea din South California au dovedit valabilitatea ideii construirii unei asemenea cladiri intr-o singura zi sau mai putin. Acum, desi suna incredibil, aceste masini-imprimante 3D sunt capabile sa extrudeze pereti de rezistenta suficient de rapid pentru a completa o carcasa de casa de 600mp in circa 20 ore.
Un exemplu de forma netraditionala a casei creata pe acest principiu puteti vedea aici.
Folosind un robot de extrudare denumit Contour Crafting, aceste gigantice imprimante 3D, similare cunoscutelor noastre imprimante de office executa de aceasta data proiectele CAD de design structural. Designul poate fi modificat chiar din timpul constructiei, in timpul turnarii.
Masinile pot deasemenea ingloba toate canalele necesare cablurilor electrice, de apa sau aer conditionat precum si sa plaseze senzori de monitorizare temperaturii cladirii si-a sanatatii acesteia dpdv a rezistentei in timp.
Behrokh Khoshnevis care este profesor de sisteme industriale si de inginerie la USC’s Viterbi School of Engineering, conduce efortul de perfectionare a tehnologiei Contour Crafting. Masina consta intr-un cadru inaltat ce sustine bratul robotizat de extrudare ce cantareste circa 200kg, vine dezasamblata si se poate monta direct la locul contructiei.
Fiecare strat de material extrudat de aceste masini-imprimante 3D e gros de 4 inch si inalt de 6 inch. La fel se folosesc agenti speciali de intarire a compozitiei pentru ca materialul sa fie suficient de rezistent si sa se intareasca sa poata sustine urmatorul strat pana masina termina turul perimetral al contructiei si revine de unde-a plecat. Khoshnevis afirma ca aceste imprimante 3D pot fi folosite pentru a construi orice de la case ieftine in tarile lumii a 3-a pana la facilitati de lucru si acomodare pe alte planete – folosind materiale native locatiei respective.
Spre deosebire de acele imprimate 3D folosite de chinezi ce construiesc cate-un perete odata, masinile Crafting Contour contruiesc o intreaga cladire odata, dintr-o miscare continua si neintrerupta.
Yihe considera ca aceste imprimate 3D pot fi folosite la constructia cladirilor inalte din reziduuri de constructie si praf al altor cladiri daramate.